2011. december 11., vasárnap

Érdemes tanítani a fiatalokat az internet használatára...

Sziasztok!

Gondoltam, megosztok veletek egy nagyon pozitív élményt, ugyanis ez mindannyiunknak tanúsásos lehet a jövőre nézve. Sokat beszéltünk már arról, hogy a mai gyerekek, fiatalok, akik már digitális bennszülöttnek számítanak, mennyire nem ismerik az internet veszélyeit, nincsenek tisztában a közösségi oldalak protokolljával. Mindig arra a következtetésre jutottunk ezzel kapcsolatban, hogy a szülők és a pedagógusok felelőssége, hogy a gyerekek megtanulják megfelelő módon használni az internetet. Persze az már kérdéses, hogy a gyerekek, fiatalok mennyire fogadják el szüleik, tanáraik tanácsait.

A múlt héten, Adrival, a szakiskola 10. osztályával interjút készítettünk a gyerekekkel, a számítógép- és internethasználattal kapcsolatos szokásikról. Az eredmény meglepő volt. Arra számítottunk, hogy a fiatalok többsége nem lesz tisztában az internetes protokollal. Ezzel szemben a gyerekek ismerték a közösségi oldalakon lehetséges biztonsági beállításokkal, sőt mindenki, aki regisztrált valamilyen közösségi oldalra, használja is ezeket a biztonsági beállításokat.
Tudatában vannak annak is, hogy az interneten könnyen megtalálhatják őket különböző csalók, molesztálók, így nem jelölnek vissza olyan embert a Facebook-on, akit nem ismernek, és nem dőlnek be a különböző körleveleknek, melyekben a személyi adataidat kérik, esetleg otthoni munkát ajánlanak, de előbb be kell fizetni egy bizonyos összeget.

A beszélgetés során a leginkább az lepett meg, hogy a gyerekek életszerű példákat hoztak!

Bár az interjú elején megkérdeztük tőlük, hogy valaki tanította-e nekik az internetezés szabályait és ők azt válaszolták, hogy nem, mégis kellőképp tájékozottak voltak.

Aztán lassacskán kibújt a szög a zsákból, és kiderült, hogy a szülők többsége figyelemmel kíséri a gyereke internetes tevékenységét és ami a leginkább tanúságos volt a fiatalok számára, az a rendőrség bűnmegelőzési programja volt. Ezt nem fejtegetném hosszabban, hiszen mindannyian ott voltunk gyakorlaton és tudjuk, hogy havonta néhány alkalommal, a rendőrség két embere beszélget a gyerekekkel. Néhány alkalommal az internet helyes használata és veszélyei is szóba kerültek. És nagyon sokat jelentett nekik! Vagyis van értelme beszélgetni a fiatalokkal, mert igenis számít, s bár sokszor úgy tűnik, hogy oda se figyelnek, mégis elraktározzák maguknak a hallottakat.

A beszélgetés tanúsága: igenis tanítani kell a gyerekek számára az internet használatának szabályait, fel kell hívni a figyelmüket a veszélyekre, hiszen a mi kötelességünk is, hogy olyan felnőtt váljon belőlük, aki ki tudja használni a digitális világ előnyeit.

Azért gondoltam, hogy röviden megosztom ezt veletek (bár a témából született az egyik beadandónk is Adrival), mert aki esetleg eddig szkeptikus volt a témát illetően, láthatja, hogy meg lehet tanítani a gyerekeket, fiatalokat a számítógép, internet megfelelő használatára.

Csak soha ne felejtsünk el beszélgetni velük!

3 megjegyzés:

  1. Hú, nagyon jó, hogy ezeket leírtad Anna! Végre valami konkrétumot is hallhatunk ebben a témában!
    Őszintén szólva nem gondoltam volna, hogy ennyire sok információjuk van az ott tanuló diákoknak az internethasználatról.
    Ami meg különösen meglepett, hogy épp a bűnmegelőzési program keretei között szereztek ismereteket, amiket ténylegesen is használnak a gyakorlatban.
    Nekem mindenképpen megerősítés volt a bejegyzésed, köszi!

    VálaszTörlés
  2. Kulcsmondat az utolsó. Szép munka, Anna. Főleg, ha majd az interjúdolgozatotokat is elolvasom. :)

    VálaszTörlés
  3. Anna bejegyzését én is megerősíteném egy szakiskolás élményemmel. Az egyik órán, amin hospitáltam, egy gyermekvédelmis hallgató lány jött be előadást tartani, osztályfőnöki óra keretében. A döntésekről, bulikról, drogokról beszélgettek, majd egy filmrészletet vetítettek. A hallgató sok kérdést tett fel nekik, és a beszélgetés során kiderült, hogy ezek a fiatalok nagy mértékben tényleg tájékozottak a veszélyeket illetően. Azt mondták, hogy sosem lehetünk biztosak benne, hogy amit valaki az interneten mond, az valóban igaz, vagy hogy olyan képeket tesz föl, amiken nem is ő van rajta. Vagy, hogy az interneten lehet menőzni, de aztán az életben teljesen másmilyen az illető.
    Jó pár hete történt már, úgyhogy nem emlékszem pontosan, de nagyon pozitívnak tartom, hogy erről egyáltalán beszéltek.

    VálaszTörlés