2011. december 15., csütörtök

A legnagyobb univerzális tervezés bakik

Arra gondoltam, hogy így a végén csemegének vagy jutalomjátékként sztorizgathatnánk egyet saját tapasztalatainkból az univerzális vagy nem-univerzális tervezés témaköréből.

Úgy vettem észre az órai pusmogásból, hogy elég sok ilyen tapasztalat felmerült, gondoltam osszuk meg egymással.

Nekem az "univerzális" univerzális tervezés-baki kedvencem a rámpa... Biztos Ti is láttatok már olyat, hogy egy épület bejáratnál lévő lépcső 2-3 fokos, és a mellette lévő rámpa egy szintről indul a lépcsővel... Így hihetetlen emelkedési szögű rámpákat képesek megalkotni a tervezők. Én úgy tudom, hogy a megengedett emelkedés 17 cm alatti rámpánál 5%, 17 cm feletti rámpánál 8% maximum. Ha ennél nagyobb szögben kellene emelkednie a rámpának, akkor azt el kell nyújtani, vagy több fordulóssá kell tenni (max. 45 cm-es lehet a rámpa végén a magasság, és 9 méter hosszú lehet) .
Mindemellett az "igazi" esélyegyenlőséghez hozzá tartozik, hogy azért, hogy az elnyújtott rámpa ne rontsa el a bejárat "összképét", általában jól oldalra teszik, és valami oldalsó sufnis bejáraton kell bemennie a mozgáskorlátozott egyénnek, vagy vissza kell gurulnia a bejárathoz. Szerintem egyik sem korrekt megoldás, mivel az első diszkriminatív, a másodiknál pedig nem megkönnyítik az épületbe való bejutást, hanem inkább megnehezítik (több idő).

A kedvenc gyakorlati példám erre Csongrád frissen felújított főtere, ahol is minden a fentiekben általam felsorolt "lehetőség" megvalósult. Arra természetesen gondja volt az önkormányzatnak, hogy a gördeszkásoknak full-extrás pályát építsen, de valahogy ez az akadálymentesítés nagyon balul sült el. A lépcső melletti rámpa olyan meredek, hogy én még szánkóval sem mernék lecsúszni rajta, mert tuti orra buknék. Nemcsak babakocsival használhatatlan, hanem kerekesszékkel egyenesen életveszélyes, mert amint az első kerekek felkerülnek a rámpára, nyomban hátrabukik az illető. Megtalálható a főtéren az oldalbejáratos megoldás is, de vissza kell jönni a bejárathoz, ahol szintén van 5 lépcsőfok, hogy az épületbe bejuthasson az ember, de ott már elmaradt a rámpa... Szóval hiába küzdött a mozgáskorlátozott emberünk a bejutásért, végül így sem sikerül neki egyedül, segítség nélkül...

Csatolok pár hasznos forrást:
  • a komplex akadálymentesítésről:
  • a lejtőkre vonatkozó szabályozás:

Elvileg az esélyegyenlőségi törvényben vagy valamelyik mellékletében is van szó erről, de azt egyelőre nem találtam meg.

És nektek vannak hasonló bakikról szóló történeteitek?

5 megjegyzés:

  1. A múltkori óra után az volt az érzésem, hogy egy kis szemléletmódosításra van szükség(em)... bár tényleg sok mindent lehet szidni az országban, mennyi szép ígéret, és milyen kevés megvalósulás, ötletek, melyek hamvában halnak el, és mindenre számos rossz példa, tapasztalat.
    Azt hiszem tudjátok rólam, hogy az irónia kedvelt eszközöm, mégis úgy érzem, fontos egy kicsit az optimista, pozitívabb látásmód. Ezalatt nem azt értem, hogy hunyjunk szemet a sok negatív példa fölött, csak hogy inkább azt vegyük észre, hogy vannak jó dolgok, tettre kész és odaadó emberek is és azért van amiben fejlődünk társadalmi szinten is, de ez egy igen lassú folyamat.
    Ezért, hogy csatlakozzak azért valahogy Nóri bejegyzéséhez is, gondoltam egy pozitívabb példát osztok meg veletek.
    http://www.youtube.com/watch?v=VTgmMpWDdxg

    az univerzális tervezés szellemében megvalósult projekt...

    VálaszTörlés
  2. és egy újabb példa...
    http://www.alomepitok.tv/index.php?menu=videok&video=34

    VálaszTörlés
  3. Ez nem annyira baki, sőt, ez vagány:)

    Meg azért fontos megjegyezni, hogy azért van, aki ezzel törődik.

    http://www.youtube.com/watch?v=NIpGfpIDqhI

    VálaszTörlés
  4. Köszönjük a videót, Luca, ez szuper!
    Borka, talán nem éppen univerzális tervezés van a két videón, de mindenképpen jó kezdeményezés, egy-egy sajátos szükséglet figyelembevételével. Jó, hogy vannak ilyenek. Köszi a megosztást.

    VálaszTörlés
  5. "Én úgy tudom, hogy a megengedett emelkedés 17 cm alatti rámpánál 5%, 17 cm feletti rámpánál 8% maximum."

    Éppen fordítva van:

    http://www.egalitas.hu/kozhasznu_informaciok.php

    Idézek belőle:

    "a rámpák megengedett meredeksége 5% (1 méteren 5cm emelkedés)

    17cm-nél kisebb szintmagasságot áthidaló rámpák esetén megengedett a 8% is"

    VálaszTörlés