2011. október 3., hétfő

Storybird

Sziasztok,

sajnos nem tudtam aloldalt létrehozni a blogon, ezért egy új bejegyzés formájában osztom meg veletek a Storybird tapasztalataimat.

A Storybird - akár csak a Tikatok - egy olyan alkalmazás, amivel bárki készíthet rövid, illusztrált történeteket.
A regisztráció itt is ingyenes, egy email cím és egy jelszó megadása szükséges. A regisztrációnál választhatunk, hogy tanár, szülő, gyermek vagy általános regisztrálóként szeretnénk-e bejelentkezni. ( Ez azért szükséges, mert ha pl. tanárként jelentkezünk be, akkor bizonyos extra funkciókat is élvezhetünk: létrehozhatunk egy virtuális osztályt, felvehetjük tanulóinkat így ők csoportban vagy egyénileg is létrehozhatnak történeteket, melyeket aztán kommentelhetnek stb.)
Ezután a visszaigazoló mailben egy aktiváló linkre kell kattintanunk és máris kezdődhet az alkotás!

Ami nekem személy szerint rögtön először megtetszett, hogy az oldal bejelentkezéskor felajánl egy rövid videót, ami alapján egy összefoglaló képet kaphatunk az alkalmazásról (igaz, hogy angolul van és egy kicsit gyorsan beszélnek rajta, de alapvetően szerintem nagyon hasznos). Ez után a videó után már én is egyszerűen létrehozhattam a saját történetemet.
Az oldalon 2 alapvető funkció van, az egyik a történetek létrehozása (Create) a másik a mások által létrehozott és közzétett történetek olvasása (Read). Ezen kívül van egy saját Account-unk, amely feltünteti a saját történeteinket, valamint tartalmaz egy Reading List-et is, ahova felvehetjük kedvenc történeteinket is.

Amennyiben létrehozni szeretnénk egy új történetet, úgy választhatunk témák vagy grafikusok alapján is.
Ezek után az oldal nagyon egyszerűen kezelhető, szerintem bárki hamar rátanul a használatára. A készülő történeteket kb. percenként automatikusan menti is, így attól sem kell félnünk, hogy remekművünknek véletlen nyoma vész.

Leírok még néhány funkciót, jellemzőt ami nagyon tetszett:


- az elkészült történeteinket közzé is tehetjük (amelyre maga a Storybird is bátorít), de nem muszáj, azt is megtehetjük, hogy azt csak az általunk megjelölt személyekkel osztjuk meg (így pl. alkalmazhatjuk személyesebb tartalmak megosztására akár egy családi, baráti vagy osztályközösségen belül is).

- a Storybird lehetővé teszi, hogy meghívjunk másokat is egy-egy történet közös megalkotására, így akár többen is dolgozhatnak egy történeten, minden tag a saját ízlése szerint alakítva azt.

- a Help oldal (amit alapvetően szerintem ritkábban olvasunk, mert gyakran igen nehéz rajtuk eligazodni) nagyon praktikus. Külön tartalmaz információt a szülőknek, pedagógusoknak és egyéb érdeklődőknek is. Nagyon tetszett például az, hogy részletes információkkal szolgálnak az oldal biztonságosságával kapcsolatban - itt leírják, hogy pont ezen okokból nincs se chat funciójuk, se a felhasználóknak olyan profiljuk, amelyen a gyerekek adatokat oszthatnak meg magukról.

Amiben különbözik a Tikatoktól (legalábbis nekem a leírások alapján így tűnt :) :

- csakis saját készítésű mesekönyveket készíthetünk, tehát az oldal nem ajánl fel alaptörténeteket, illetve emlékkönyv-formátumot

- az elkészült műveket itt a nyomtatott forma mellett PDF-ben is megrendelhetjük, ami nyilván jóval olcsóbb, így azt otthon is kinyomtathatjuk

- amennyire én láttam, a Tikatokhoz képest itt művészibb képek között válogathatunk


Iskolai felhasználása:
Mivel a program gyakorlatilag megegyezik a Tikatokkal, így nem sok újat tudok hozzátenni a már leírtakhoz: nagyszerű lehetőség ez önálló élményfeldolgozásra, a kreativitás, szövegalkotás fejlesztésére, de akár az osztályközösség formálására is (nekem pl. rögtön eszembe jutott, hogy év végén, vagy bármilyen egyéb alkalomból milyen jó kis lehetőség ez a tanár kezében arra, hogy egy színvonalas kis történetecskével zárja le az adott évet, kívánjon kellemes ünnepeket stb.)

Egyetlen hátránya, hogy internetfüggő - ami a hazai tanulásban akadályozott fiatalok számára problémát jelenthet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése