2011. október 1., szombat

Mindomo a gyakorlatban (www.mindomo.com)

Miért ezt választottam?

Tavaly a Szabad tanulás kurzus keretein belül már használtam ezt az online fogalomtérkép-készítő programot, és nagyon elnyerte a tetszésemet. Ezért gondoltam azt, hogy kibővítem az eddigi tudásomat, és megnézem kicsit alaposabban ezt a honlapot.

A mindomo.com website használata

A regisztráció igen egyszerű, egy szimpla e-mail-címet, felhasználónevet és jelszót igényel. Az oldal angol nyelvű. Belépés után egy levelezőrendszerhez hasonló kép fogadja a felhasználót, ahol középen megtalálja az addigi munkáit. (Ha nem volt még munkája, akkor üresen találja a „postafiókot”.)

A két legfontosabb funkció, az új fogalomtérkép készítése és a feltöltés (bármilyen dokumentum, kép, hivatkozás, videó) jól látható helyen, a bal felső sarokban egy elég nagy ikonként jelenik meg. A többi fontos funkció (megosztás, törlés, átnevezés) is hasonlóképpen jó helyen található, felül a munkák fölött.

Az oldalnak kereső funkciója is van, lehet a publikussá tett többi fogalomtérkép között is keresgélni kulcsszavak alapján, ezek jobb oldalt felül érhetőek el, illetve baloldalt a „Public Maps” menüpont alatt az összes elérhető publikussá tett fogalomtérkép kereshető, időrendben. Ha találunk olyat, ami nagyon tetszik, be lehet tenni a kedvencek közé (bal oldal „Favourites” menüpont), és így mindig megtalálható lesz.

Az oldalon saját felhasználói profil is készíthető, profilkép feltöltéssel és minden más információ megadásával együtt. A felületen Fórum is használható.

Ennek az alkalmazásnak van egy Prémium változata is, természetesen pénzért. Kideríteni nem tudtam, hogy mennyibe kerül, mert ahhoz előbb fel kellene rá jelentkezni, és én meg vagyok elégedve az alapverzióval.

Az oldal hátránya, hogy nincsen „látogató verziója”, csak úgy lehet megnézni a honlapot, ha regisztrálunk.

Új fogalomtérkép készítése

A fogalomtérkép kinézetét illetően elég nagy a választék. Ha valaki nem is ért angolul, a rajzos ikonok segítségével könnyen kitalálható, hogy melyik ikon mire való. Ki lehet választani a fogalomtérkép elhelyezkedését (bal oldalt, középen vagy jobb oldalt legyen a képernyőn), a szerkezetét, kapcsolatokat lehet bejelölni rajta, a színekkel is rengeteget lehet variálni, hogy a térkép jól nézzen ki (háttérszín, a rublikák színe egyenként változtatható, a betűszínek változtathatók). A fogalmakhoz Clip Art-ból képek illeszthetőek be, illetve lehet képeket, dokumentumokat, videókat feltölteni és hiperlinkeket beilleszteni. A program különlegessége, hogy az egyes fogalmak, kulcsszavak rublikájához megjegyzés írható, ami ha az adott rublikára állítjuk az egeret, megmutatja a szöveget. Így kommentálható az adott fogalom, például egy prezentáció során, vagy segítség lehet az embernek egy kulcsszó értelmezésében.

Az elkészült fogalomtérkép eztán megosztható bárkivel, akit a készítő megjelöl (e-mail-cím).

Alkalmazása tanulásban akadályozott tanulóknál

Véleményem szerint ez a honlap jól alkalmazható tanulásban akadályozott tanulóknál, mert:

1. az emberek nagy része vizuálisan tudja a leghatékonyabban az ismereteket elsajátítani, és eddigi tapasztalataim is azt mutatják, hogy a tanulásban akadályozott tanulók nagy részének jó, ha vizuális úton is megkapják az információt.

2. a témák egymástól eltérő helyen való elhelyezkedése segíti a homogén gátlás elkerülését, illetve az információk (negatív = egymást kioltó) interferenciáját.

3. a beillesztett képek, videók, egyéb dokumentumok, hiperlinkek segítik a szemléltetést, ezáltal a hatékonyabb tanulást.

4. a fogalomtérkép megosztása a saját élményű információszerzésnek egy jó módja, ezáltal szintén hatékonyabb lesz a tanulás.

5. a fogalomtérképek osztály szintű közös szerkesztése erősíti a tanulók közötti kooperációt.

6. az efféle fogalomtérképek igen jól használhatók kooperatív munkára, mivel a diákok otthonról is tudják szerkeszteni (persze internet és jelszó ellenében).

7. a fogalomtérkép elkészítése kreativitást igényel, és kutatómunkát, ezáltal jobban elmélyülhet a tananyag.

8. egyszerre többen is tudják szerkeszteni.

A honlap hátrányai

A honlap használata akadályokba ütközhet az alábbi okok miatt:

· angol nyelv ismeretének hiánya

· internet hiánya

· számítógép használatának nem ismerete, gyakorlatlanság

· nem követhető, hogy melyik diák mennyi munkát tesz bele az elkészítésbe

Ezen okok közül az angol nyelv nem ismerete kikerülhető, ha a rajzos ikonokkal és egyszerű mechanikus sémákat megtanítva használjuk a programot. A számítógép-használat is elsajátítható, illetve gyakorolható, azonban az internet hiánya csak úgy küszöbölhető ki, ha a diákok az iskolából használják az internetet, így viszont nem szerkeszthetik akkor, amikor épp akarják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése